Spojená škola internátna Michalovce

Dnes je 21.February 2020, meniny má Eleonóra, zajtra Etela

6491 2 01 obchodná prevádzka príprava jedál

PDF Tlačiť E-mail

kucharPripravuje žiakov na:

  • prípravu a ošetrenie základných druhov surovín určených na výrobu jedál
  • výrobu a expedíciu jedál teplej a studenej kuchyne, jednoduchých múčnikov, teplých a studených nápojov, príloh a doplnkov
  • umývanie riadu
  • upratovanie kuchyne a pomocných prevádzok

Absolvent dokáže:

  • orientovať sa v prevádzke kuchyne
  • všetky pomocné práce v kuchyni vykonávať samostatne
  • samostatne obsluhovať elektrické a plynové spotrebiče
  • naporciovať mäso, obaliť v trojobale
  • pripraviť prílohy a doplnky k hlavným jedlám
  • uvariť zemiaky, vyvariť cestoviny, uvariť ryžu, pripraviť jednoduché šaláty

Odborné kompetencie

a) Požadované vedomosti

kuchar_2Absolvent má:

  • poznať zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci,
  • vedomosti o príprave pracoviska a vytvorení podmienok pre prácu,
  • vedomosti o potrebe dodržania a záväznosti technologického postupu,
  • poznať normy a normalizáciu v svojom odbore,
  • vyhodnotiť kvalitu práce, vykonať záverečnú kontrolu práce a jej správnosti,
  • poznať základné pravidlá správania k životnému prostrediu a zásady jeho ochrany pred možnými negatívnymi vplyvmi,
  • poznať druhy a použitie nástrojov a pomôcok používaných vo svojom odbore,
  • poznať základné spôsoby ochrany materiálov vo svojom odbore,
  • poznať zásady čistoty a hygieny na pracovisku,
  • pomenovať a uviesť spôsoby aktívnej sociálnej komunikácie,
  • orientovať sa v právnych formách podnikania,
  • pochopiť úlohu čítania a literatúry v spoločnosti, kultúre a vzdelávaní.

b) Požadované zručnosti

Absolvent vie:

  • citlivo a taktne komunikovať s ľuďmi,
  • jednoduché spôsoby spracovania materiálov vo svojom odbore,
  • pracovať so štandardným ručným náradím používaných vo svojom odbore,
  • pracovať s mechanickým náradím používaných vo svojom odbore,
  • aplikovať zásady čistoty a hygieny na pracovisku,
  • zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci,
  • uplatňovať etické princípy profesie v správaní a konaní,
  • aplikovať získané teoretické poznatky a využívať ich pri riešení pracovných problémov,
  • využívať informačné médiá pri vyhľadávaní pracovných príležitostí,
  • zosúlaďovať vlastné priority s požiadavkami pre výkon povolania a možnosťami rozširovania kvalifikácie absolvovaním rekvalifikačných kurzov.

Školský vzdelávací program odboru - 6491 2 01 obchodná prevádzka príprava jedál

ŠkVP - kuchár